Alla inlägg under april 2013

Av Camilla - 9 april 2013 08:12

 

Lite lockig, och så rödhårig    

Av Camilla - 9 april 2013 07:56

Rubriken kanske leder på villovägar, eller helt rätt. Inte alla kan vrida på meningar som jag  kan ibland .

Men det har varit ett par dagar med bakning nu, inför Linus 1-års kalas, och jag tänkte dela med mig lite av resultatet.

Vanliga kanelbullar var det första som bakades. Passade på i helgen när Markus också var hemma, och parerade det så att själva utbaket och ugnstiden skulle ske under tiden Linus sov middagsvila.

Någon dag senare gjorde jag figur-kakor. Tog ett recept från TV4, när de hade besök av några kvinnor som bakade och dekorerade kakor inför påsken. Fast själva dekorationen struntar jag i. Använde mina formar som jag köpt genom Direct Trade, för första gången, liksom pepparkaksformarna jag fick av Markus i höstas. Vilket gav kakor i form av elefanter, giraffer, hajar, kaniner, hundar, lejon, delfiner mm.

     

Recept

200g osaltat smör

200g strösocker

1 uppvispat ägg

400g vetemjöl

1 citron (zest samt 1 tsk pressad citron) (fast jag hade glömt köpa färsk citron så det blev bara lite saft)

1/4 tsk salt. 


  1. Vispa eller rör socker och och smör tills det är jämnt och just börjat bli krämigt. Vispar man för länge så kan kakorna sprida sig under bakning
  2. Tillsätt det uppvispade ägget och blanda tills smeten precis är jämn
  3. Sikta vetemjölet och blanda ner det tillsammans med salt, citronzest och saft.
  4. Vispa på låg hastighet precis tills allt går samman och det blir en kakdeg. Plasta in och låt vila i kylen minst 1 timme, gärna längre,
  5. Ta fram degen ur kylen, kavla ut till ca 5 mm tjocklek
  6. Stansa ut kakor, lägg på bakplåtsklädd plåt och grädda i ca 10 minuter på 175grader. De ska bara precis få färg men vara ljusa. Låt svalna helt.
  7. Garnera med kristyr om ni vill.

Sedan gjorde jag tårtbottnar till den lilla tårtan vi ska ha på onsdag när farmor, farfar och faster Marlene kommer och firar Linus. Eftersom Markus sida är 4 ( med honom) och min är 21 (med mig) så delar vi upp det lite. Även eftersom det är lättare för Marlene att komma mitt i veckan efter jobbet. 

Att samla alla gick bra på dopet, då hade vi tält ute på gräsmattan, men vi har helt enkelt inte plats för att göra det nu. 

 

Tårtbottnarna gjordes på en anslag-smet:

4 ägg

1½ dl socker

1½ dl vetemjöl

  1. Vispa ägg och socker riktigt pösigt
  2. Vänd ner mjölet (och ev lite bakpulver)
  3. Smöra en form ca 24cm i diameter 
  4. Grädda i 10-15 min på 200grader

Får absolut inte vara kladdig.


Fixade mellanlägg igår: vispade ihop 3 äggulor, ½dl socker, 3 mosade mogna bananer och 3 dl hårt vispad grädde.

Av Camilla - 8 april 2013 12:52

Fick ett sms om att mitt Bokus-paket kommit, så jag tyog Linus i vagnen och knatade upp till affären. Kanonfint väder ute, blåser lite, lite men inte så farligt. 

På väg tillbaka tyckte jag att Linus satt så konstigt framåtböjd över midjepinnen, och när jag går runt vagnen ser jag att lille Snuttriken somnat   . Eftersom sista biten var mer öppen och blåsig så la jag min jacka framför ansiktet så han kunde andas utan att ha vinden i fejset, och när vi kom hem var det bara att ta av honom ytterkläderna och ge honom nappen i sängen så sov han vidare. Härligt :)


Hade det inte varit för att jag fryser så hade han kunnat sova ute. Men jag passade på att skala potatis och bädda rent i sängen istället, och tvätta en maskin tvätt.  

Borde kanske passat på att sova en stund jag också, eftersom det var ett par turer in till honom i natt, så min sömn varit störd, men jag har svårt att komma till ro och somna, så jag tar lite paus ramför  datorn istället.

Av Camilla - 8 april 2013 12:42

I lördags begav oss jag och Linus, in till Olofström. Det anordnades barnloppis i Folkets Hus, och jag fyndade lite grand: ett par skor, en ringpyramid från IKEA, en "bultbräda" från BRIO, ett pussel från BR,  som har ljud när man sätter pusselbiten på plats och knoppar som tränar pincett-greppet på bitarna, två par byxor, en bok och ett pussel åt Markus, allt för 70kr. Tyckte det var kanon! Och Linus fattade snabbt idén med ringpyramiden, han gör det ganska snabbt och en smart grej: när man tar de minsta ringarna kan man gålla pekfingret i hålet så känner man när pinnen hittar rätt och kan släppa taget med resten av fingrarna :)

Pappa-pusslet är lite mer än halfärdigt, och måste vara gjort tills lördag så det är en deadline på det :P

Dagen efter Linus kalas, är det Bytardag i Mjällby, och jag funderar på att åka dit och ta en titt. 


Enda skymten vi fick av Kungabesöket var egentligen när helikoptern flög över oss nör vi var på väg tillbaka till parkeringen, men det känns mindre viktigt. Jag är royalist, det erkänner jag, men det känns inte så viktigt att se kungen och drottningen, när man har en blyg och snuvig Linus i vagnen och en sådan massa folk löngs med deras väg från landningsplatsen till Folkets Hus. 

Men ett stort plus var att det var gott om parkering på Willys och ont om kunder där inne så det gick snabbt och lätt att handla :)

Av Camilla - 8 april 2013 12:38

Annandag påsk kom  en ny förkylning, men bara feber en enda dag. Och efter 3-4 dagar kunde jag sluta att ge hostmedicin och näsdroppar helt. Nu är det bara snuva men den lättar mer och mer. Har vi (eller mest Linus då) tur så försvinner den ganska så snart igen.

Fy vad jobbigt det är när de är sjuka, man vet inte riktigt vad man kan göra för att hjälpa honom. Mycket att dricka, höjd huvudände i sängen och så mycket tålamod som man kan uppbringa, och tyvärr hjälper inte ens det alltid. 

För det är ju jobbigt även för oss, som får upp flera gånger per natt och trösta en ledsen liten Snuttrik, som inte kan göra något alls för han är kinkig och vill bli buren. 

Men det känns inte riktigt legitimt för föräldrarna att gnälla, klaga eller knota... det är vårat jobb som vuxna. 

Bara att bita ihop och komma igen, snart är det vår lilla älskling igen.

Av Camilla - 8 april 2013 07:24

I dagensv BLT (Blekinge Läns Tidning) finns en bra artikel om hur man bör göra när man ska köpa hund. Har ni inte tillgång till tidningen så listar jag några viktiga punkter här:

* besök alltid ägarna i hundens hemmiljö INNAN du bestämmer dig.

*Vad har valpens mamma och pappa för beteende? Vilka egenskaper har de som kan gå i arv? 
  Kan vara svårt att ta en titt på pappan, då inte alla uppfödare har båda föräldrarna. Men mammans lynne mm har väl   störst betydelse för valparna då de lever med henne under sina första två månader.

*INAVEL kan leda till stora hälsoproblem. Ta reda på eventuella släktskap mellan föräldrarna till valpen.

  SKK och de flesta rasklubbar avråder för stor inavelsgrad, och har man bara föräldrardjurens namn eller reg nr så kan man räkna ut det på SKK Avelsdata.

*Begär köpehandlingar, kvitto och id-kontroll, på säljaren. (Hmm alltså id-handlingar på säljaren, resten på valpen) Begär även handlingar där det framgår var hunden kommer ifrån.

  SKK Köpeavtal gäller även som kvitto, så om man köper hund av en SKK-uppfödare har man två-i-ett där. Köper man en halvvuxen, vuxen hund så har säljaren kvar allt sådant från sin uppfödare.

* Hunden ska besiktigas av veterinär, vara grundvaccinerad och frisk. 

   Dessutom enligt lag idmärkt och bokförd hos jordbruksverket. Ett besiktningsintyg SKA INTE vara äldre än 7 dagar. Kolla vilken veterinären är som man gjort kontrollen hos och ring och fråga om du är osäker. 

* Enligt lag ska valpen vara minst 8 veckor när den levereras.

  Detta gäller på dagen, den får inte levereras dagen innan den fyller 8 veckor t ex- Att köpa en äldre valp är däremot inga problem och fler och fler uppfödare väntar tills de är 10 veckor innan de låter valpen byta hem. 

*Vid köp av en renrasig hund ska den ha stamtavla och vara registrerad i Svenska Kennelklubben.

*Den som köper en hund som smugglats in i landet kan dömas för olovlig befattning med smuggelgods och brottet kan ge fängelse.

*Den som misstänker ett brott kan anmäla det till Jordbruksverket, polisen eller tullverket.


Dessutom kan man läsa i artikeln att Blocket inte tillåter annonser för importerade hundar. Det missar de dock ganska ofta för man kan ofta läsa om importerade valpar. 


Ganska tänkvärt, eller hur? 


Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8 9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22 23 24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards