Alla inlägg under maj 2011

Av Camilla - 26 maj 2011 10:07

Läste denna på Lena Svalling-Ekdahs blogg och lånade den snabbt. Inte ens alla i min familj har rikigt förstått hur det är att ha fibromyalgi, och min handlägare på Af säger att det är rent psykiskt (han kanske borde bli doktor, för dagens forskning visar andra resultat än vad han kommit fram till)

 

Att förstå en komplex störning - för dem som inte har den.

Fibromyalgi är ett komplext tillstånd som är svårt att förstå, speciellt om du inte har en medicinsk utbildning. Eftersom den involverar hjärnan och nervsystemet kan fibromyalgin ha en inverkan på i stort sett varje del av kroppen.

Om du försöker förstå detta tillstånd hos någon som du känner kan det vara otroligt förvirrande. När många människor ser en bisarr samling av skiftande symptom som inte visar sig vid medicinska tester så bestämmer de sig för att fibromyalgi måste vara ett psykologiskt problem. Emellertid styrker en mängd vetenskapliga bevis att det är en mycket verklig, fysisk sjukdom.

Att gräva sig igenom denna vetenskapliga forskning hjälper dock inte någon av oss. Termer som neurotransmittordysregulation, nociceptorer, cellenzymer och opiatbanor är inte direkt lätta att förstå.

Målet med denna artikel är att med enkla ord och utan någon medicinsk jargong hjälpa dig att förstå och relatera till vad som händer i kroppen hos någon med fibromyalgi.

ATT FÖRSTÅ FIBROMYALGISMÄRTA

Föreställ dig att du planerar ett party och förväntar dig omkring 20 gäster. Tre eller fyra vänner har sagt att de ska komma tidigare för att hjälpa dig. Men de dyker inte upp och i stället för 20 gäster får du 100. Du är överhopad.

Detta är vad som händer med smärtsignalerna hos någon som har fibromyalgi. Cellerna skickar för många smärtmeddelanden (partygäster), upp till fem gånger så många som hos en frisk person. Det kan förvandla ett milt tryck på huden, eller till och med klåda, till smärta.

När smärtsignalerna når fram till hjärnan bearbetas dem av något som kallas serotonin. Personer med fibromyalgi har emellertid inte tillräckligt med serotonin (vännerna som skulle hjälpa dök inte upp) och detta gör att hjärnan blir överbelastad.

Detta är orsaken till varför personer med fibromyalgi har ont i vävnader som inte uppvisar några tecken på skador. Det är inte en inbillad smärta, det är en missförstådd förnimmelse som hjärnan omvandlar till en mycket verklig smärta.

Det finns andra substanser i patientens hjärna som förstärker signaler och ”skruvar upp volymen” på allting. Det kan utöver smärta inkludera ljus, ljud och lukt och detta kan belasta hjärnan. Detta kan leda till förvirring, skräck, ångest och panikattacker.

ATT FÖRSTÅ FIBROMYALGINS UPP- OCH NEDGÅNGAR

De flesta som lider av en kronisk sjukdom är alltid sjuka. Påverkan på kroppen vid sjukdomar som cancer, virussjukdomar eller återfallssjukdomar är ganska konstant. Det är förståeligt att det är förvirrande att se någon med fibromyalgi inte kunna uträtta någonting på måndagen, men vara fullt kapabel att göra det på onsdagen.

Se på det så här; allas hormoner fluktuerar och till och med sådant som vikt och blodtryck kan stiga och falla inom loppet av en dag, vecka eller månad. Alla system och substanser i kroppen fungerar på det sättet - de reagerar på olika situationer genom att stiga och falla.

Forskning visar definitivt att fibromyalgi har att göra med onormala nivåer av flera hormoner och substanser. Eftersom alla dessa går upp och ner i nivåer så befinner en eller flera sig ibland i normalzonen och ibland inte. Ju fler som befinner sig utanför normalzonen, desto värre mår den fibromyalgidrabbade.

ATT FÖRSTÅ STRESS OCH FIBROMYALGI

En del tror att fibromyalgipatienter är känslomässigt oförmögna att hantera stress eftersom en stressig situation vanligtvis förvärrar symptomen.

Det som är viktigt att förstå är att vi reagerar både emotionellt OCH fysiskt på stress. En fysisk reaktion som vi alla får är att adrenalinet, och andra hormoner, ökar för att hjälpa kroppen att ”lägga in en högre växel” för att kunna hantera det som händer.

Personer med fibromyalgi har inte tillräckligt av dessa hormoner, vilket gör att stressen tar mycket hårt på deras kroppar och kan trigga igång symptom.

När vi talar om ”stress” avser vi vanligtvis den emotionella sorten som kan komma från ditt jobb, ett upptaget schema eller en personlig konflikt. Många saker orsakar faktiskt fysisk stress som t.ex sjukdom, sömnbrist, näringsbrist och skador. Fysisk stress kan ha samma inverkan som känslomässig stress.

ATT FÖRSTÅ UTMATTNINGEN SOM FÖLJER MED FIBROMYALGI

Tänk på ett tillfälle då du inte bara var trött, utan verkligen utmattad. Kanske var du uppe hela natten och pluggade inför ett prov. Kanske gick du upp flera gånger för att mata en baby eller ta hand om ett sjukt barn. Kanske var det influensan eller streptokocker i halsen.

Föreställ dig att vara så utmattad hela dagen medan du försöker arbeta, ta hand om barn, städa huset, laga mat etc. För de flesta människor hjälper det med en eller två nätters sömn för att bli av med den känslan, men med fibromyalgi kommer sömnstörningar som gör en god natts sömn till en raritet. En person med fibromyalgi kan ha allt från en till alla av följande sömnstörningar:

• Sömnlöshet (svårighet att somna eller sova).

• Oförmåga att nå djupsömn eller att stanna kvar i den.

• Sömnapné (andningstörningar som kan väcka personen upprepade gånger).

• Restless Legs Syndrome (RLS), det kryper och rycker i armar och ben vilket gör det svårt att sova.

• Periodic Limb Movement Disorder (PLMD), ofrivilliga ryckningar i armar och ben som förhindrar djup sömn.

FIBROMYALGI I ETT NÖTSKAL

Många sjukdomar involverar endast en del av kroppen eller ett system. Fibromyalgi involverar emellertid hela kroppen och sätter allting ur spel. Hur bisarra och förvirrande de olika symptomen än kan vara så är de förbundna med väldigt faktiska, fysiska orsaker.

Fibromyalgi kan ta någon som är utbildad, ambitiös, hårt arbetande och outtröttligt och ta ifrån dem deras förmåga att arbeta, städa hemmet, träna, tänka klart och att någonsin känna sig vaken och frisk.

• Det är INTE en psykologisk ”utbrändhet” eller depression.

• Det är INTE lathet.

• Det är INTE gnäll eller simulering.

• Det ÄR resultatet av en utbredd funktionsstörning (dysfunktionalitet) i kroppen och hjärnan som är svår att förstå, svår att behandla och, än så länge, omöjlig att bota.

Det svåraste för patienter är emellertid att behöva leva med det. Att ha stöd och förståelse från nära och kära kan göra det hela mycket lättare.

Av: Adrienne Dellwo

Av Camilla - 24 maj 2011 13:20

Igår körde vi dubbelpass på gymmet igen.

Stolt över mig själv under det första passet som var easy line. Klarade nästan att ligga 45 sek i plankan under andra varvet. Trodde aldrig att jag skulle klara det på grund av att det värker som fan under och efter.

Däremot är jag lite besvien på det följande afro-passet, där fick jag bryta när det var ca 10 min kvar. Inte en chans att jag skulle orka det. Var svimfärdig.

Våt av svett, matt i benen och mycket magträning.

På det hela stora nöjd ändå.

Av Camilla - 18 maj 2011 18:34

Japp, har lyckats med konststycket att nässla mig på fötterna. Mitt eget fel, ska man gräva i en nässelbuske så bör man nog har riktigt på fötterna.

 Varför? Jo för att slippa bli nässlad kanske.

Nej, jag skojar bara. Varför jag grävde menar jag.


På lördag ska vår gödselstack bortforslas, och för att mina rabarber inte skulle ryka med i flytten så tyckte vi att det var bäst att jag flyttade dom. Och idag när jag ändå var ute, hade hängt upp tvätten på tork, och gick barfota i gräset (underbar känsla) så tänkte jag:varför inte göra det nu innan jag glömmer bort det igen? Är inte direkt känd för att vara den skärpta typen, däremot ganska förvirrade och disträ. Så jag går bort till längan och hämtar en spade (orkade inte leta efter en mer passande så det blev ingen spade direkt utan en skyffel, dvs med rakt blad) och började gräva. Lite nässlor i gröngräset som jag upptäckte när jag väl höll på och då kvittade det lika.

Så nu är fötterna lätt nässlade och mina rabarber har fått flytta - igen - till ny plats. De har inte riktigt trivts där jag satte dom efter flytten hem från lägenheten. Och nu dröjer det ett par år innan det blir riktiga skördar på dom. Tur att man har  rabarber hos  också, så att det kan bli lite goda pajer i sommar.


Av Camilla - 18 maj 2011 18:27

Idag körde vi morgonpass på gymmet eftersom Linda jobbar eftermiddag denna veckan. Jag föredrar nog morgonpassen, man vaknar till liv och har sedan hela dagen ledig för annat, och dessutom: tränar man på morgonen så har man högre förbränning hela dagen.

Är nog fler än jag som föredrar morgonpasset, idag var vi så många så att de fick lägga till 4-5 stationer. Inte mig emot. Mest seniorer på morgonen men det gör inget det heller, fullt ös ändå, eftersom man gör alla maskiner och rörelser utifrån sig själv, ork och vighet.


Nästa pass blir på fredag morgon sedan tar vi helg och återkommer med dubbelpass på måndag kväll: först easy line och sedan afrodans. Kommer inte att orka lyfta fötterna efter det. Men roligt är det.

Och faktiskt: idag har jag inte så ont, sträckte en hälmyskel, men det är allt, känns toppen, helst eftersom jag körde en hel del magövningar på brädan.

Av Camilla - 11 maj 2011 19:20

Man känner att man är mer.... fit ... än tidigare, dvs blir inte så fort trött i de olika momenten. Kunde göra ganska så många situps idag, men skippade plankan, kommer nog aldrig att klara 45 sekunder plankan med min kropp. Den gör så ont i nacke och armar att det är rena pinan och kräver smärtstillande i någon form när jag kommer hem.

Min träningsvärk försvinner nästan under ett pass också.

Men det viktigaste av allt: vi har skitkul när vi tränar!


Vilken kunde tro att jag var en soffpotatis innan, riktigt Anti mot all ansträngning?!

Av Camilla - 10 maj 2011 11:49

Idag har vi varit hos veterinären med Lillan och Molly.


Lillan hade   Utan Anmärkning 6 år och 4 månader gammal   

Eftersom jag tyckt att hennes knäleder hoppat ur led förra löpet, så lät jag Lena kolla dom också, fast utan intyg. Under samma förutsättning som när jag såg det, eftersom hon löper nu. Och visst var de lite lösare, men absolut fria, dvs de gick inte att luxera och hon är Utan Anmärkning där också...

Frågan är, ska jag para henne på nästa löp nu då, och spara en tikvalp, eller ska jag stå fast vid mitt beslut att hennes avelskarriär är över?

Tål att funderas på!


Molly däremot, visade tyvärr inga tecken på valp vid Ultraljudet. Visst det finns en liten chans att hon har en liten pyttevalp dold under revbenen, men troligen inte.

Får ta ett nytt försök på nästa löp.

Av Camilla - 9 maj 2011 20:15

Idag testade vi: jag, Linda och Emme, att ta dubbelt pass på gymmet. Dvs först ett vanligt easyline och sedan afrodans precis efter.

Visst var vi lite lagom trötta efter easyline, men ändå riktigt taggade. I pausen som blev mellan passen stod vi och mer elle rmindre dansade på stället för att hålla igång och inte kallna/stelna till.

Sedan körde vi ett roligt pass afro. Gissa om vi var trötta! Ena rörelsen kallas för stöveln. Den kunde jag knappt göra på sista varvet. Det enda som sporrade mig att fortsätta var att varken Linda eller Emelie gjorde det.

Men vi var lika trötta alla tre!


Grymta impad av Irene och Sofia som brukar ta TRE pass på raken, de brukar stanna till Mage rumpa lår också.


Efteråt var min krampkänning/träningsvärk i benen nästan helt borta men jag har drag i nacken, lite stel. Och morgnarna ska vi inte tala om. Vaknar vid 5-6 av att jag behöver gå på toa och är knappast byxad att ta mig ner för trappen. Så när jag kommer upp igen så får jag ta värkpiller.

Och att vända sig om i sängen, det är helt omöjligt att göra utan att vakna av sitt eget AJ!

Av Camilla - 5 maj 2011 10:18

Idag är det exakt 3 år sedan jag fick den gjord. Och jag mår hur bra som helst :)

När jag tittade på tv-programmet för en tid sedan så kände jag, vilken jäkla tur jag haft.

Jag har gått ner i lagom, jämn takt. Inte haft några som helst problem med att äta, och de få gånger jag haft dumpning har jag ätit antingen för fort, för energirik mat eller någon enstaka gång för mycket, och då har jag haft mig själv att skylla.


Jag fick min reduceringsoperation utan att behöva böna och be, okej, hade jag inte haft mitt bråck så hade jag kanske inte fått den, men nu fick jag. Att det tog lång tid och inte gick så bra med den till att börja med, berodde knappast på GBP:sen.


Jag orkar mer, är på gymmet eller ute och promenixar.


Mår helt enkelt toppen på alla sätt och vis!

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9 10 11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27
28
29
30 31
<<< Maj 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards