Alla inlägg under mars 2008

Av Camilla - 7 mars 2008 07:53

 Får väl börja med att säga: nej, jag har inte det på någon av mina hundar. För många, många år sedan hade jag en cavalier som visade symptom. I mitt fall var det "bara" klådan, ingen smärta eller annat. Och inte konstaterat av veterinär eftersom ingen visste var det var. (ca 20 år sedan).

   Nu hör man fler och fler fall. Tror inte att antalen fall egentligen har ökat, utan det beror nog mer på att vi idag har möjlighet att få det konstaterat av en veterinär, genom MRI. (För er som inte vet vad Sm eller MRI är, så Googgla).

   Tyvärr är det en så pass ny sjukdom trots att vi vet om den sedan så lång tid, att arvsgång mm är osäker, och vad jag vet har inte ens SCKCS en strategi för avel med den sjukdomen i åtanke.

   Det finns inget register där de som undersöks automatiskt införs, utan det är upp till var och en om de vill berätta det, men jag skulle rekomendera er som fått diagnosen på er cavalier att skicka in det till Hälsorådet. För framtida avel och forskning borde det finnas ett register där hundarna finns indelade i Sjuka, anlagsbärare och friska, eller något liknande.
   Ibland kan man läsa på en hemsida eller blogg om en vars hund har fått det. Och det är med den anledningen som jag skriver detta idag. Läste i en gästbok om en valpköpare vars hund hade fått det, och han var så besviken på sin uppfödare. Nu tillhör denna uppfödaren inte de som jag skulle vilja rekomendera MEN det är ju faktiskt så att hur noga vi än är när vi gör våra avelsplaner och parningar så är det mycket som spelar in, och just SM är en av de dolda sjukdomarna som vi inte vet så mycket om. Såvida inte någon av föräldrarna i just denna kullen visar symptom på sjukdomen, så kan man inte klandra uppfödaren, det är inte som med PRA på vissa raser där man kan ta ett blodprov... ÄN, men det görs väldigt mycket forskning på detta i England, och en hel del i Danmark. Kanske vi kommer ditåt vi också, att ett enkelt litet blodprov kan påvisa om våra hundar har anlag för det. Just nu är diagnosen mer som HD/AD: man kan röntga och se att ens hund inte har det själv, men han/hon kan ju fortfarande ha anlaget för den.

   Och till er som redan nu börjar: " ja de där cavaliererna är så sjuka" kan jag tala om att SCKCS tidning fick publicera en dansk artikel, och efter att den varit i klubbtidningen så var det många andra klubbar som frågade om de fick låna den, eftersom det fanns på deras ras också.

   Få nu inte panik om din hund visar symptom på detta. Symptomen kan vara något annat. Pratade med en som trodde att hennes hane hade SM, men efter att de opererat bort analsäckarna så försvann symptomen. (Han hade ofta inflammerade analsäckar). Gissa inte, utan låt veterinären göra en riktig undersökning, för att utröna om det är SM eller något mindre farligt och otäckt.

   Tyvärr är det med denna undersökningen som med allt annat: det är dyrt.  Är hunden sjuk så kan man kanske få det på sin försäkring, men det är knappast någon uppfödare som har råd att ta alla sina hundar till Djursjukhuset och undersöka dom för detta i preventivt syfte.

ANNONS
Av Camilla - 7 mars 2008 07:34

Födelsedagarna duggar tätt. Idag är det ELTONs tur att fylla år. Min lille Elton-pelton blir 5 år idag: HIPHIP HURRAAAA!

ANNONS
Av Camilla - 6 mars 2008 13:43

Idag var Tindra här och hälsade på, hon är en ruby tik utan vita tecken.

Först blev det tre sådana där mysko parningar, där svällkropparna fortfarande är utanför och hundarna är isär igen efter någar minuter.

   Men TJOFF! Pang på rödbetan så sitter han där han ska, med alla detaljer på plats. Och de sitter... och sitter... och sitter... klockan tickar iväg, det går en kvart och jag får kramp i benet. Ytterliggare en kvart och Tindra försöker att resa sig upp...

   I hela 54 minuter innan de är loss. JÖSSES! Jag känner mig mörbultad, och vissa delar av min anatomi är nästan utan känsel.


Så Anki, kanske din Alice är på G...?

Av Camilla - 6 mars 2008 07:54

Grattis till lilla Skrålle-troll som idag fyller 10 år. Hon leve: Hip Hip HURRAAAAA!

   Skrållan är mamma till min F-, G- och H-kull, så alltså mamma till Pyret, mormor till Lillan och Molly.

  Hämtade henne i Landvetter sommaren 1998, och hon bodde hos mig tills hösten 2004, då hon visade tecken på att inte trivas längre. Så jag hittade en ny familj åt henne, en där hon visst blir glad att jag kommer och hälsar på, eller när hon själv hälsar på hos oss, men hon ÄLSKAR sin matte och husse och lillhusse Max. Och i april 2007 fick hon sällskap av barnbarnet Molly.

Av Camilla - 5 mars 2008 22:16

Har självstudier på ECDL på fredag, vilket betyder att resten av veckan är "ledig". Fast det finns ju alltid något arbete att göra i Svenska C...

   Annars passar detta mig bra, eftersom vi fortfarande har pyssel och pynt kvar att göra i utställningslokalen, och allt ska tas dit. Jag måste putsa minakaniner till på lördag och klippa klor på dom, och i morgon får Elton dambesök....

Av Camilla - 5 mars 2008 11:46

  Höll på att komma försent till Komvux idag, eftersom jag lovat min kompis Dorota att få lite guppies av oss. Jag skulle haft dem med mig till vår gemensamma ECDL kurs i fredags men glömde bort det, och idag, strax innan jag skulle köra så kom jag på det. Hittade ingen fiskhåv, så jag jagade de små rackarna med hålsleven och slevade snabbt upp tre-fyra stycken i plastpåsen jag förberett. Såg att det var minst 2 hanar och en hona, men vad nummer fyra var kunde jag inte se. Hoppas att det var en hona det också.

Av Camilla - 5 mars 2008 07:26

Vaknade vid sju av att solen sken från en molnfri himmel. Man såg att det var kallt, men friskt. När jag kollade termometern nere i köket så visade den -2,4grader. Härligt.

   Igår var också en härlig dag, och jag hängde badlakan på tork ute, när de sedan kom in spred de en härlig frisk doft inne. Visst luktar det härligt av tvätt som fått torka ute i fint väder? Nästan som riktig VÅR.

Av Camilla - 4 mars 2008 21:12

Tidigare har jag alltid börjat med en eller två dagar med färs innan det är dags för den riktiga valpmaten, men idag blötte jag upp valpfoder och lät e små smaka. Och jisses vad de åt.

  Detta är min tredje kull sedan jag bytte till Royal Canin, och aldrig har det varit så lätt att få dom små att äta riktig föda. Riktigt skönt och så enkelt.

  Däremot ger jag ALDRIG välling till dom!

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3 4 5 6 7
8
9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28
29
30
31
<<< Mars 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Zeraphina med Blogkeen
Följ Zeraphina med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se